Wij zijn telefonisch bereikbaar via: 0315-241503

Zonnepanelen en platte daken

Waarom beter zonnepanelen plaatsen op een plat dak zonder ballasttegels!

Platte en lichthellende daken voorzien van bitumen,kunststof of epdm, worden steeds vaker voorzien van zonnepanelen. Hoe duurzaam zijn we eigenlijk bij dit soort daken? Ballast mag/kan eigenlijk op 90% van de platte daken niet worden toegepast omdat de constructie daarop niet is berekend. Daken worden vaak specifiek berekend op de hoeveelheid water en sneeuw dat het moet kunnen weerstaan. In veel gevallen zijn aanvullende installaties op het dak niet in deze berekening meegenomen.

Stilstaand water is funest voor de dakbedekking.

Een ander aspect is stilstaand water. Deze zorgt vaak voor een concentratie van vervuiling op deze plaatsen. Hierbij bezinken de fijne vuildeeltjes tot op de dakbedekking, en hechten zich op de boven-deklaag van de dakbaan. Bij indroging van de waterplas krimpt het vastgehechte vuil waardoor spanningen in de boven-deklaag gaat ontstaan. Dit kan leiden tot “mud curling”, een krul-vormige onthechting van de bovenste deklaag van bitumen die veel lekkages kunnen gaan veroorzaken. Rottend blad ,vooral eik en berk, wat opgehoopt ligt op de dakbedekking geeft een agressief looizuur af wat op den duur ook niet bevorderlijk is voor de levensduur.

Veel montagesystemen voor zonnepanelen zijn te zwaar en geven te weinig doorstroomruimte voor blad en vuil. De meeste systemen waarop de zonnepanelen nu worden aangebracht worden geballast met een hoeveelheid gewicht afhankelijk van het windbelastinggebied. De tegels en de doorstroomhoogte van de montagesystemen aan aflopende zijden zijn de oorzaak van het vuil en blad dat blijft hangen en op den duur in gaat drogen op de dakbedekking en mud curling veroorzaakt. Nieuw aangebrachte dakbedekking kan in geval van slecht onderhoud binnen 7 jaar al lekkages opleveren. Onderhoud op deze plaatsen is voor de dakdekker die een 10 jarige garantietermijn heeft afgesloten bijna niet meer te doen. Gevolg zal in praktijk meestal zijn dat de dakgarantie zal worden opgezegd.

Wie is er nu verantwoordelijk voor de waterdichtheid op termijn?

In de praktijk komen we steeds meer toekomstige problemen tegen op daken omdat de verschillende branches nog te weinig met elkaar samen werken. Kennisdeling is van groot belang om grote schades in de toekomst te kunnen voorkomen.